معرفی ابزار PageSpeed Insights و روش استفاده از آن
ابزار PageSpeed Insights با ارزیابی سایت شما در کم ترین زمان کمک شایانی به کاهش سرعت لود سایت می کند. این پایین بودن زمان بارگذاری سایت باعث رضایت کاربران شده و گوگل با بالاتر نشان دادن سایت شما سبب شده تا درآمد شما را افزایش دهد.
ابزار PageSpeed Insights چیست و چرا اهمیت دارد؟ آیا با ابزار PageSpeed Insights آشنایی دارید؟ در ادامه همراه با کلیک اول باشید.
تحقیقات نشان می دهد که سرعت سایت رابطه مستقیمی با نرخ تبدیل دارد. در واقع با هر ثانیه تاخیر بیشتر در زمان بارگذاری، نرخ تبدیل حدود پنج درصد کاهش می یابد. یکی از سایت هایی که برای بررسی سرعت لود سایت می توان از آن استفاده کرد سایت PageSpeed Insights می باشد.
معرفی ابزار PageSpeed Insights
این سایت ابزاری است که گوگل در اختیار ما قرار داده و به کمک آن می توانیم سرعت سایت را چک کنیم. با بالا بردن سرعت، می توانیم به سئوی و در نتیجه بالا بردن رتبه ی سایت در سرچ گوگل کمک کنیم. این ابزار فاکتور های مؤثر در سرعت سایت در هر دو نسخه دسکتاپ و موبایل را بررسی می کند. در این مقاله به معرفی PageSpeed Insights و روش استفاده از آن می پردازیم:
ابزار PageSpeed Insights گوگل، از لحاظ سرعت سایت ها را به سه دسته ی خوب، متوسط و ضعیف تقسیم بندی می کند و از اعداد 0 تا 100 به سرعت لود سایت شما امتیاز می دهد. گوگل به صورت مداوم در حال بهبود روش های بررسی عملکرد سایت برای کاربر می باشد.
بنابراین اگر سرعت لود سایت شما در حال حاضر امتیاز خوبی به دست آورده است به معنای آن نیست که کاربر در هنگام استفاده از آن دیگر هیچ مشکلی ندارد. گوگل تنها یک ابزار ساده برای بررسی و ارزیابی عملکرد سایت به شما عرضه می کند. این ابزار چون توسط گوگل ارائه شده است، از امتیاز ابزار PageSpeed Insights به عنوان معیاری برای سنجش سرعت سایت استفاده می شود.
این ابزار برای سایت های وردپرسی، جوملا و سایت هایی که از CMS های رایج استفاده می کنند، می تواند قابلیت اجرای ساده تری داشته باشد و به امتیاز های بالاتری دست پیدا کنید. بهینه سازی سرعت سایت به دلیل آن که یک فرآیند تکنیکال در سئو محسوب می شود در اغلب موارد نیاز به دانش برنامه نویسی هستیم تا به کمک آن کد های CSS ،HTML و جاوا اسکریپت را بهینه کنیم.
چرا دریافت پاسخ به یک درخواست ایجاد شده در بستر اینترنت نیازمند زمان است؟
هنگامی که آدرس اینترنتی را در نوار آدرس جستجو می کنید، در حقیقت شما یک درخواست ایجاد کرده اید. با ایجاد یک درخواست اتفاق های زیادی در پشت پرده می افتد. این اتفاقات منجر شده تا سرور بتواند در نهایت این اطلاعات درخواست شده را به محتوای قابل فهم تبدیل بکند و برای ما ارسال کند. ابزار PageSpeed Insights به کمک ما آمده و مدت زمان لازم برای ارسال و دریافت این بیت های اطلاعاتی را به ما می دهد.
زمانی که شما یک درخواست ایجاد می کنید تا این درخواست به سرور و همچنین برگرداندن پاسخ این درخواست از سرور، همگی زمان لازم دارد. این زمان را می توان با بهینه سازی تصاویر و فشرده سازی کدها، کاهش داد اما هنوز میزان تاخیر یا Latency زیاد است. در میان تمامی این مراحل، دریافت اطلاعات از سرور زمان لازم دارد و مهم ترین مرحله است.
سه مرحله ی پیدا کردن سرور، اتصال به سرور و انتظار برای پاسخ از زمان مستقل بوده است. این بدین معنی است که اگر کاربر یک فایل CSS فشرده یا یک فایل HTML ساده و یا حتی یک فایل ویدیویی با حجم بالا را در خواست کند، همگی در این سه مرحله یکسان هستند و تنها در مرحله دریافت پاسخ از سرور زمان متفاوتی برای هریک صرف می گردد.
پس اندازه ی حجم محتوای دریافتی است که به پهنای باند نیاز دارد و با آن متناسب است. ابزار PageSpeed Insights مقادیر این چهار زمان پیدا کردن سرور، اتصال به سرور، انتظار برای پاسخ و دریافت اطلاعات را اندازه گیری می کند و در اختیار ما قرار می دهد. یکی از عوامل کاهش زمان دریافت اطلاعات بهبود زمان پاسخ دهی سرور می باشد. CDN ها تنها راهی هستند که ما می توانیم زمان پاسخ به درخواست را کمتر کنیم.
چگونگی کار با ابزار PageSpeed Insights
شما ابتدا با جستجوی عبارت Google PageSpeed Insights در گوگل، اولین سایت را باز کرده و آدرس سایت خود را درون کادر آبی رنگ تایپ کرده و آنالیز را انجام می دهیم.
در دو نسخه موبایل و دسکتاپ نتایج برای شما به نمایش درخواهد آمد و شما نتایج آنالیز سرعت سایت خود را در سه رنج قرمز (0 تا 49)، نارنجی (50 تا 89) و سبز (90 تا 100) مشاهده خواهید کرد. بعد از امتیاز کلی سایت شما گزارشی دقیق تر از مشکلات اصلی مربوط به سرعت سایت شما نشان داده خواهد شد.
علاوه بر این مواردی را که سایت شما در آن ها عملکرد خوبی دارد را نیز نمایش داده که یکی از اصلی ترین مزایای ابزار PageSpeed Insights می باشد. خود این ابزار راه حل هایی را نیز برای برطرف نمودن این مشکلات بیان می کند.
شاخص های اندازه گیری سرعت سایت در ابزار PageSpeed Insights
ابزار PageSpeed Insights شش معیار را برای اندازه گیری سرعت سایت بیان می کند و راه حل هایی را نیز برای بهبود آن ها بیان می کند. در ادامه این شاخص های اندازه گیری را به ترتیب با یکدیگر مقایسه نموده و راه حل های بهبود هر پارامتر را با هم بررسی می کنیم.
1- FCP (First Contentful Paint)
مدت زمان لازم برای بارگذاری اولین بخش محتوایی صفحه سایت شما را نشان می دهد. این بخش معمولا هدر، اسلایدر تصاویر و یا اولین هدینگ صفحه می باشد. برای اینکه پارامتر FCP را کاهش دهیم، بهتر است حجم فایل های متن و عکس های موجود در صفحه را کاهش داده و آن ها را فشرده سازید.
2- Time to Interactive یا TTI
این معیار در ابزار PageSpeed Insights نشان دهنده مدت زمانی است که سایت شما می تواند برای کاربران خود امکان تعامل را ایجاد کند. گاهی اوقات به نظر می رسد که سایت کاملا در ظاهر لود شده است، ولی هنگام کلیک روی آیتم های مورد نظر اتفاقی نمی افتد.
این مسئله، تعامل سایت را کاهش می دهد و تا حد زیادی بر تجربه کاربری سایت تاثیر منفی می گذارد. حداکثر مقداری که Time to Interactive می تواند داشته باشد برابر ۳.۸ ثانیه است. اگر این حد رعایت شود، می توانید در این فیلد چراغ سبز را دریافت کنید.
3- Speed Index
یکی از اصلی ترین بخش های تعیین کننده امتیاز ابزار PageSpeed Insights برای سرعت سایت، پارامتر Speed Index است. پارامتر Speed Index مدت زمانی است که طول می کشد که محتوای کلی سایت شما برای کاربران نمایش داده شود.
هر چه سرعت ایندکس یا Speed Index بالاتر باشد، کاربران سریع تر می توانند دسترسی به صفحات سرعت پیدا کرده و جستجو در آن ها را آسان می کند. در ابزار Google Lighthouse نیز این شاخصه یکی از فاکتور های اصلی ارزیابی سرعت سایت می باشد. حالت ماکزیمم این پارامتر مدت زمان ۴. ۳ ثانیه می باشد.
4- Total Blocking Time یا TBT
ابزار PageSpeed Insights پارامتر Total Blocking Time یا TBT را برای بیان مدت زمان بین بارگذاری اولین بخش محتوایی صفحه تا اولین تعامل کاربر، معرفی کرده است. زمانی که کاربر بتواند با آن تعاملاتی از قبیل اسکرول، کلیک، تایپ و… داشته باشد را در نظر می گیرد و محاسبات را نسبت به آن انجام می دهد. زمانی که اولین محتوای متنی صفحه لود شده ولی هر گونه اکشن توسط کاربر در سایت بلاک می شود را Total Blocking Time مینامیم.
5- Largest Contentful Paint یا LCP
بهترین حالت برای این فاکتور در ابزار PageSpeed Insights، حداکثر مدت زمان ۲.۵ ثانیه می باشد. این شاخص در واقع مدت زمانی را اندازه می گیرد که بزرگترین عکس یا فونت یا هر المنت بزرگ موجود در صفحه لود شود. برای کاهش این مدت زمان لازم است تا حجم عکس های آپلودی را کاهش داده و یا به فرمت دیگری ذخیره کنیم. پیشنهاد گوگل به ما این است که برای تصاویر خود از فرمت های جدید مانند WebP استفاده کنیم.
WebP یکی از بهترین فرمت های جدید بهینه سازی تصاویر سایت می باشد. اما عکس هایی با فرمت WebP در برخی از مرورگر ها از جمله سیستم عامل iOS و مرورگر Safari پشتیبانی نشده و نمایش داده نمی شوند. همچنین می توانید با استفاده از روش Lazy load بارگذاری تصاویر را طبق زمانی که به آن ها نیاز دارید، انجام دهید. عکس هایی که در نگاه اول دیده نمی شوند را باید با این حالت لود کرد. با این کار تا حد محسوسی سرعت لود صفحات سایت افزایش خواهد یافت.
6- Cumulative Layout Shift یا CLS
شاخص در ابزار PageSpeed Insights با ابزار جی تی متریکس مشترک می باشد. این شاخص برای اندازه گیری مدت زمانی که طول می کشد تا المنت های مختلف صفحه جا به جا می شوند تا صفحه به طور کامل لود شود، مورد استفاده قرار می گیرد. دو قسمت Opportunity و Diagnostics در صفحه ابزار PageSpeed Insights وجود داشته که برای بهبود سرعت سایت شما راهنمای مفید را ارائه می کنند و برای رفع مشکلات موجود بر سر راه سرعت سایت راه کار های لازم را ارائه می دهند.
قسمت Passed Audits نیز نقاط قوت صفحات سایت شما را بیان می کند. فایل های پر استفاده بر روی مرورگر ذخیره می شوند. برای کاهش زمان بارگذاری سایت را که Browser Caching نیز می گویند، بهتر است فعال کرده تا کش مرورگر را پاک کنیم. این کار از بارگذاری مجدد فایل ها در مرورگر کاربر جلوگیری می کند و درخواست های ارسال شده به سرور را کاهش دهید.
آیا تست های PageSpeed Insights به تنهایی قابل اعتماد هستند؟
ابزار تست سرعتی که گوگل در اختیار ما قرار داده می توانند اغلب مواردی را که بر روی سرعت سایت تاثیر قرار می دهند را ارزیابی کند. این الگوریتم های ارزیابی دائم در حال بروز شدن بوده که همین امر سبب شده از آن به عنوان معیار های اصلی بررسی سرعت سایت استفاده شود.
ابزار PageSpeed Insights با ارزیابی سایت شما در کم ترین زمان کمک شایانی به کاهش سرعت لود سایت می کند. این پایین بودن زمان بارگذاری سایت باعث رضایت کاربران شده و گوگل با بالاتر نشان دادن سایت شما سبب شده تا درآمد شما را افزایش دهد.